Tirsdag d. 30.oktober havde Hjørring Billard Klub en aften med fokus på det mentale i billard, hvor der var besøg af sportspsykolog Nikolaj Bonde Korsgaard.

Aftenen bød på introduktion til mentale teknikker og gode snakke om de mentale udfordringer i billard, samt en god kop kaffe.

Efter aftenen er her lidt indtryk og pointer fra Nikolaj Bonde Korsgaard.


- De mentale udfordringer i billard handler i høj grad om at kunne skabe og fastholde et afbalanceret indre, der øger stabiliteten i selve spillet. Et afbalanceret indre kom vi frem til blandt andet byggede på håndtering af frustrationer over egne fejlslagne stød, frustrationer over modstander adfærd og fastholdelse af tro på egen formåen. En vigtig tommelfingerregel for spilleren er at have opmærksomheden rettet mod forhold, hvor det er muligt at tage kontrol, eksempelvis egne tanker, egne rutiner og eget kropssprog - og samtidig være stærk til at udelukke forhold udenfor egen kontrol.


- Som en konkret teknik til at fastholde en rolig indre tilstand og bevare et afbalanceret spændingsniveau, arbejdede vi en del med vejrtrækningsteknik. Fokus på et dybt og roligt åndedræt vil virke beroligende på ens fysiske tilstand og med opmærksomheden fokuseret på vejrtrækningen vil der heller ikke være den samme mængde potentielt forstyrrende tanker.


- Der var også flere spillere der betonede vigtigheden af hele tiden at være i kontrol med kropsholdning og kropssprog. Altså ikke lade sværere faser i spillet sætte sig i ens ydre fremtoning. Det er dels vigtigt i forhold til de signaler man sender til modstanderen, men også overfor en selv - at har
man styr på ens fremtoning, så vil det smitte af på ens følelse af at være i kontrol i situationen.


- Endelig blev der talt om det fænomen at når en kamp skal lukkes, så daler præstationsniveauet ofte en smule. Et fænomen man også kender fra eksempelvis skydning. Årsagerne bag dette fænomen i slutningen, kom vi frem
til bl.a. kunne skyldes begyndende fysisk og mental træthed, at stødene har mere afgørende betydning mod slutningen, at opmærksomheden måske rejser lidt ud i fremtiden, hvor man jo ganske snart er færdig. Nogle gav udtryk for at ekstra omhyggelighed med ens rutiner kunne være en strategi til at lukke godt.


- Aftenen som helhed var en blanding af korte oplæg og diskussioner af billardens mentale standard situationer, som alle spillerne jo kender fra deres træning og konkurrencer. Der var en rigtig god åbenhed omkring nogle af de situationer der kan spille én et puds, og kan man fastholde og opbygge en sådan kultur, hvor man deler oplevelser, problemer, erfaringer og muligheder, så er der i den grad skabt ekstra god grobund for at den enkelte spiller kan rykke sig. Ofte er det jo sådan, at hvis noget er problematisk for en, så hjælper det, bare det at få sat ord på. Det gør det lidt mere håndterbart istedet for at det bare er noget der lidt diffust bakser rundt inde i en selv. Og hvis der samtidig er andre der også kender til det man taler om, så har det ofte den effekt at man tænker "nåh så er det jo nok ikke så unaturligt det jeg oplever - det kan jeg godt tage ganske roligt så", siger sportspsykolog Nikolaj Bonde Korsgaard.